Što je to hipoksija i kako se liječi?


Što je to hipoksija i kako se liječi?

Hipoksija je stanje u kojem tijelo ili dijelovi tijela nemaju dovoljno kisika. Posljedice hipoksije mogu varirati ovisno o tome koliko dugo i koliko teško tijelo ili dijelovi tijela nemaju dovoljno kisika. Ako se hipoksija ne liječi, može dovesti do ozbiljnih oštećenja tkiva i smrti stoga je vrlo važno na vrijeme prepoznati simptome hipoksije te ukloniti njen uzrok.

Kako bi mogli pristupiti uklanjanju uzroka hipoksije prije svega moramo razumjeti što ona zapravo je, koji su njeni simptomi i posljedice te kako vam airbreath® OXYGEN može pomoći kod hipoksije.

 

Što je to hipoksija?

 

Jednostavno rečeno, hipoksija je stanje u kojem tijelo ili dijelovi tijela nemaju dovoljno kisika. To može biti uzrokovano različitim čimbenicima, poput nedostatka kisika u okolišu, problemima s disanjem ili problemima s krvotokom. Ako se hipoksija ne liječi, može dovesti do ozbiljnih oštećenja tkiva i smrti.

Postoje različiti uzročnici hipoksije poput:

 • nedostatka kisika u okolišu: kod visokih nadmorskih visina, u slučaju gušenja ili u situacijama kada je disanje otežano, tijekom požara ili visokih koncentracija ugljikovog monoksida u zraku
 • problemi s disanjem kojeg uzrokuju bolesti dišnog sustava, poput astme ili bronhitisa
 • problemi s krvotokom kao što su bolesti srca ili krvnih žila, poput srčanog udara ili plućne embolije
 • uporaba lijekova: neki lijekovi mogu utjecati na disanje ili krvotok i dovesti do hipoksije
 • razne ozljede kao što su ozljede glave
 • neurološki problemi kao što su apneja u snu ili bolesti kao što je SMA (spinalna mišićna atrofija)

 

Kako prepoznati hipoksiju?

 

Prema gore navedenim uzročnicima hipoksije i sami simptomi mogu varirati ovisno o tome koliko je ona teška i koliko dugo traje.

Međutim, neki od glavnih simptoma hipoksije uključuju:

 • umor: ako tijelo ili dijelovi tijela dugo vremena ne dobivaju dovoljno kisika, osoba se može osjećati umorno i iscrpljeno
 • ubrzano i plitko disanje
 • osjećaj gušenja
 • bol u prsima
 • osjećaj vrtoglavice
 • slabost
 • gubitak svijesti
 • promjena boje kože: koža može postati blijeda ili plava
 • mogući su problemi s vidom, poput mutnog vida ili vidne halucinacije

Posljedice hipoksije mogu varirati ovisno o tome koliko dugo i koliko teško tijelo ili dijelovi tijela nemaju dovoljno kisika. Ako se hipoksija ne liječi, može dovesti do ozbiljnih oštećenja tkiva i smrti stoga je vrlo važno na vrijeme prepoznati simptome hipoksije te ukloniti njen uzrok.

Neke od vrlo ozbiljnih posljedica hipoksije mogu dovesti do oštećenja organa poput mozga, srčanog mišića, pluća, jetre i bubrega.
Također, ona može dovesti do oštećenja kože i povećanog rizika od infekcija te oštećenja dišnog sustava.

 

Kako se liječi hipoksija?

 

Hipoksija se liječi kroz dostavu kisika pacijentu putem maski ili cijevi u nosu ili usta. Ako je uzrok hipoksije bolest pluća ili srčani ili vaskularni problem, liječenje može uključivati lijekove, fizioterapiju ili kirurško liječenje.

 

Liječenje hipoksije terapijom kisika

 

Terapija kisikom se sastoji od udisanja kisika visoke čistoće što može pomoći u poboljšanju kisika u organima i tkivima.
Znamo da je današnji zrak veoma neočišćen, pa samim time i osiromašen kisikom.

airbreath® OXYGEN je rekreacijski kisik 99,5% čistoće ispitan i odobren od strane Laboratorija za analitiku i toksikologiju (ANT d.o.o.) kao i od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Samo liječenje kisikom općenito se može primijeniti tako da se glava bolesnika stavi u šator koji sadrži zrak obogaćen kisikom ili tako da bolesnik kroz masku udiše čisti kisik ili kisik u velikoj koncentraciji ili pak davanjem kisika kateterom kroz nos.

Korištenje šatora koristi se u posebnim uvjetima koji su mnogim ljudima nedostupni. Isto kao i davanje kisika kateterom kroz nos što može biti veoma neugodno iskustvo i koje se primjenjuje samo u izuzetnim situacijama.
Stoga je udisanje čistog kisika kao što je airbreath® OXYGEN pristupačno, bezbolno i cjenovno prihvatljivo svakoj osobi.

Pri atmosferskoj hipoksiji liječenje kisikom može se posve normalizirati snižena razina kisika u udahnutom zraku, dakle, može biti 100% učinkovito.
Pri hipoksiji zbog hipoventilacije čovjek može, udišući čisti kisik, sa svakim udisajem u alveole primiti pet puta više kisika nego kad udiše normalan zrak.
I u tom slučaju, dakle, liječenje kisikom može biti iznimno korisno.

Terapija kisikom kod hipoksije ima nekoliko prednosti, uključujući:

 • poboljšava kvalitetu života čovjeka tako da pomaže u poboljšanju disanja i osjećaja udobnosti osobe
 • povećava fizičku aktivnost tako da terapija omogućava osobama da se kreću i obavljaju svakodnevne aktivnosti bez zamaranja
 • povećava kisik u krvi: terapija kisikom povećava količinu kisika u krvi, što pomaže u održavanju normalnog rada organa i tkiva
 • smanjuje rizik od komplikacija kao što su srčani udar, moždani udar i infekcije pluća
 • povećava očekivanu životnu dob ljudi s kroničnom hipoksijom

 

Za razliku od medicinskog kisika, rekreacijski kisik airbreath® OXYGEN ne treba vam propisati vaš liječnik, pa samim time ne ulazi ni u kategoriju lijeka, jako je jednostavan za korištenje i dolazi u pakiranjima koji se mogu nositi svugdje.

airbreath® OXYGEN rekreacijski kisik možete kupiti u našoj internet trgovini.

 

Sve navedene metode liječenja hipoksije ne trebaju biti zamjena za konvencionalno liječenje, i treba se konzultirati s liječnikom prije nego što se koristi bilo koji od ovih načina liječenja.

Ovaj članak nastao je u svrhu informiranja vezanog uz temu hipoksije te nikako nije zamjena za savjet liječnika.

0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je prazna