airbreath® dio MISSION: OXYGEN programaKisik za rekreacijsku upotrebu airbreath® OXYGEN dio je projekta MISSION: OXYGEN koji je predstavljen kao društveno-odgovorni program u borbi protiv pušenja kod mladih, a radi se o četverogodišnjem programu zdravstvene, medijske i digitalne pismenosti u Republici Hrvatskoj.

Prvi događaj na kojem je program predstavljen u Hrvatskoj, povodom obilježavanja nacionalnog Dana bez duhanskog dima, održao se 22.2.2023. u Zagrebu, a tom je prilikom naš proizvod airbreath® OXYGEN bio korišten kao poklon za sudionike događaja.

Zahvalni smo što smo prepoznati kao kvalitetan partner u ovom hvalevrijednom programu te se radujemo budućim projektima.


Poražavajući podaci: Gotovo 50% učenika u Hrvatskoj barem jednom je zapalilo cigaretu


Sve više mladih puši e-cigarete, a Hrvatska je među tri zemlje EU u kojoj najviše mladih puši. Stoga će se kroz projekt 'Mission: Oxygen' pokušati ojačati zdrave navike i smanjiti pušenje kod učenika


Znate li da je gotovo 50% učenika i učenica u Hrvatskoj barem jednom zapalilo cigaretu, a i do 20% ih redovito puši? Podaci su to najnovijih svjetskih, ali i nacionalnih istraživanja provedenih i u hrvatskim školama. U srijedu je obilježen Nacionalni dan bez duhana, pa je u Zagrebu predstavljen projekt 'Mission: Oxygen' kojemu je cilj promicanje formiranja zdravih navika kod djece i prevencija pušenja, s posebnim naglaskom na mlade od 10 do 14 godina. Upravo u toj dobi djeca započinju s prvim kontaktima s cigaretama, a do kraja srednje škole mnogi zapale barem jednom, istaknuli su govornici.

- Adolescencija je kritično razdoblje jer se prema istraživanjima naš mozak razvija do 20. godine i ne može sa sigurnošću procijeniti je li nešto dobro ili loše. Zbog toga veliki dio mladih počinje s nekim nezdravim navikama, poput pušenja - rekao je Dejan Lakovski, direktor AstraZenece u Hrvatskoj.

To je problem na kojem rade stručnjaci okupljeni na projektu 'Mission: Oxygen' kojeg provodi europska organizacija Propulsion, uz podršku kompanije AstraZenece, kroz globalni program prevencije bolesti Young Health Programme. Projekt je vrijedan gotovo milijun eura, a trajat će do 2025. godine. Počiva na tri stupa: radu sa stručnom zajednicom, digitalnoj kampanji koja će projekt približiti mladima te na samom radu s mladima preko škola.

- Cilj je raditi s ljudima kojima djeca najviše vjeruju, a to su između ostalih i influenceri. Istraživanja pokazuju da 80% djece u dobi od 10 do 14 godina imaju potpuno povjerenje u influencere. Uz to ćemo djeci ponuditi alternativu za kvalitetno provođenje slobodnog vremena - istaknula je Vildana Saračević, voditeljica projekta.

Uz nove generacije dolaze i novi trendovi, o čemu se raspravljalo i na prigodno tribini HZJZ. Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dijana Mayer upozorila je na porast upotrebe e-cigarete među mladom populacijom. Po zadnjoj anketi, 13% učenika u dobi od 16 godina reklo je da je konzumiralo te cigarete u zadnjih 30 dana. Dodala je kako je poražavajući podatak i to što je Hrvatska i dalje među prve tri zemlje u EU što se tiče pušenja mladih do 18 godina. Naši mladi i sve ranije počinju pušiti, a 'obične' cigarete puši 17 do 20% mladih. Nešto češće puše dječaci nego djevojčice, kaže Mayer.Uz predstavljanje projekta 'Mission:Oxygen' održan je i okrugli stol 'Što možemo kroz neformalno obrazovanje' na kojem su sudionici razgovarali o ovisnostima kod mladih i utjecaju okoline. Složili su se da nema univerzalnog rješenja problema pušenja, ali je važno u cijeli proces borbe protiv ovisnosti uključiti mlade.

- Nama je moto 'ništa za mlade bez mladih'. Sve poruke koje komuniciramo prema mladima rade mladi. Oni najbolje razumiju svoje vršnjake. Samim time jačamo nove generacije, jačamo buduće donositelje odluka - naglasila je Iva Jovović, direktorica udruge Let.

Kroz iduće tri godine projektom se želi razvojem zdravstvene, medijske i digitalne pismenosti približiti mladima te podignuti razinu svijesti o pušenju kao štetnom, a ne 'cool' trendu.Izvor: 24sata.hr

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je prazna